Nieuws
Dossier Stikstof – actuele ontwikkelingen op een rij

21-10-2019
Vragen en antwoorden over stikstofproblematiek
Onlangs is het Programma Aanpak Stikstof (PAS) geschrapt is door de Raad van de State. Op 4 oktober 2019 heeft minister Schouten vragen en antwoorden gepubliceerd over de stikstofproblematiek. Op 4 oktober 2019 heeft minister Schouten vragen en antwoorden gepubliceerd over de stikstofproblematiek.
Stikstofstudie Economisch Instituut voor de bouw
De bouw is getroffen door de uitspraak van de Raad van State dat de PAS-regeling niet meer mag worden toegepast. Wat betekent deze stikstofproblematiek voor de bouw dit jaar en in hoeverre werken de problemen door in de toekomstige productie en werkgelegenheid? Is de problematiek sterk geconcentreerd of zijn er ook belangrijke effecten op macroschaal? Waar zijn de grootste effecten te verwachten binnen de verschillende onderdelen van de bouw? Zijn hierbij regionale verschillen te zien? Wat is de doorwerking naar het aantal woningen dat we komende jaren kunnen bouwen? En, ten slotte, welke beleidsacties zijn mogelijk om de negatieve gevolgen voor de bouwproductie te beperken en wat kan hiermee worden bereikt?
Deze vragen staan centraal in de studie ‘Stikstofproblematiek; effecten op realisatie van bouwprojecten op korte en middellange termijn’. Download studie >>
Stikstofdossier Groen Kennisnet
Wat is stikstof en waarom is de uitstoot daarvan nou zo'n probleem? Wie stoot stikstof uit en wat zijn maatregelen die genomen kunnen worden? Het nieuwe dossier Stikstof van Groen Kennisnet geeft antwoord op deze vragen. Ook vindt u in het dossier relevante publicaties en wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over stikstof. Naar het dossier >
Stikstofemissie en -depositie in Nederland
TNO heeft een factsheet geschreven over stikstofemissie en -depositie in Nederland. Hierin wordt ingegaan op de verschillende uitstootbronnen op basis van de nu beschikbare data. De conclusie is dat hierin nog veel onderzekerheden zitten. TNO adviseert een meetnetwerk op te zetten dat onder meer verschillende stoffen meet op meerdere locaties en ondersteund door satellietdata. Op die manier wordt het mogelijk effectievere maatregelen te nemen.
Download ‘Factsheet emissies en depositie van stikstof in Nederland >>
RIVM beantwoordt vragen over het meten en berekenen van de stikstofdepositie
Er is twijfel over de betrouwbaarheid van de data van RIVM. Daarom ontving het rijksinsitituut op maandag 14 oktober een groep van drie mensen. In het gesprek is antwoord gegeven op de vragen die zij hebben over de manier waarop de stikstofdepositie in Nederland wordt gemeten en berekend. De antwoorden zijn openbaar gemaakt.
Download ‘Vragen en antwoorden 14 oktober 2019’ >>
‘Niet minder vee, maar minder krachtvoer en kunstmest’
Niet de aantallen dieren maar de hoeveelheden kunstmest en – vooral – geïmporteerd voer moeten drastisch naar beneden om het stikstofprobleem en meer dan dat op te lossen. Dat zegt Jan Willem Erisman in een uitgebreid interview in De Boerderij, waarin vrijwel alle aspecten van de stikstofproblematiek aan bod komen. “Ik verwacht dus het meest van het dichtkraaien van de inputs krachtvoer en kunstmest. Dat laat de boeren de meeste eigen bedrijfsvrijheid. En is het makkelijkst te handhaven. Je moet geen systeem in de benen houden waarvan je zeker weet dat het op den duur toch geen stand houdt.” Lees verder >
Andere provincie, andere stikstofregels? Drie experts aan het woord
Op 8 oktober publiceerden de provincies nieuwe stikstofregels. Deze beleidsregels voor het verlenen van vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming moesten vergunningverlening op basis van intern en extern salderen weer mogelijk maken. Het grote protest van de boeren dat op deze regels volgde, zal niemand ontgaan zijn. De provincies Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland trokken onder druk van deze protesten de regels weer in. Kunnen provincies zomaar de regels weer intrekken? En welke gevolgen heeft dit?. Frans Tonnaer, emeritus hoogleraar omgevingsrecht, Joost Rutteman, advocaat omgevingsrecht bij HABITAT Advocaten, en Wienke Zwier, advocaat bij AKD, gespecialiseerd in omgevingsrecht met een focus op natuurbeschermingsrecht, reageren op Omgevingsweb.nl >
VNO-NCW doet kabinet voorstel nieuwe aanpak stikstof
Ondernemingsorganisatie VNO-NCW heeft het kabinet een voorstel gedaan om uit de stikstofimpasse te komen. In een brief geeft de ondernemingsorganisatie aan dat zij samen met het kabinet wil zoeken naar een gebalanceerde oplossing. In de brief zijn zes concrete voorstellen uitgewerkt. Met de geschetste aanpak wil VNO-NCW het dossier depolitiseren en uit de huidige impasse trekken, zodat 18.000 projecten niet stilvallen en de woningbouw niet volledig stagneert, zoals nu dreigt.
Download ‘Brief aan minister-president Rutte en minister Schouten >>
Helpdesk Stikstof en Natura 2000
De helpdesk Stikstof & Natura 2000 helpt burgers, agrariërs en ondernemers met het beantwoorden van alle vragen over stikstof, vergunningverlening, AERIUS en Natura 2000. Lees verder >
De Helpdesk heeft ook een overzicht van veel gestelde vragen over stikstof, Natura 2000 en AERIUS.
Stikstofcrisis: hoe verder?
Stikstof tot nadenken – debat Pakhuis De Zwijger op YouTube
Sinds de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) dit voorjaar heeft verworpen, is Nederland in de ban van een scheikundig element waar tot voor kort weinigen zich mee bezighielden. Hoe kwam het zover? Wat is stikstof eigenlijk? En wat zijn de mogelijke vervolgscenario’s? In een recent debat in Pakhuis De Zwijger zetten enkele hoofdrolspelers de feiten op een rij. Deelnemers zijn:
Jan Willem Erisman doet al decennia onderzoek naar de stikstofproblematiek. Sinds 2009 is hij bijzonder hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij opent de avond met een kort college over het scheikundig element dat zoveel problemen veroorzaakt.
John Janssen, vegetatiekundige aan de Universiteit Wageningen, was samen met collega Joop Schaminée medeverantwoordelijk voor het aanwijzen van de ruim 160 Natura 2000-gebieden in Nederland. De stikstof die op deze beschermde natuurgebieden neerdaalt, is het probleem dat ons land nu zo bezighoudt. Hoe werden de Natura 2000-gebieden vastgesteld? Wat is het belang van de gebieden? En wat is het gevolg van de neerdalende stikstof?
Johan Vollenbroek is voorzitter van milieugroep Mobilisation for the Environment. Deze organisatie vocht samen met de Werkgroep Behoud De Peel en de Vereniging Leefmilieu met succes het Nederlandse stikstofbeleid aan bij het Europese Hof. De Raad van State was het met hem eens dat het Programma Aanpak Stikstof onwettig was en sindsdien is Nederland in de ‘stikstofcrisis’ beland. Hij gaat in op de gebreken van de PAS en de rechtszaken die drie organisaties hebben gevoerd.
Anna Collignon is advocaat milieurecht bij Stibbe, een advocatenkantoor dat zich intensief bezighoudt met de stikstofproblematiek. Welke gevolgen heeft de uitspraak van de Raad van State en aan welke juridische knoppen kan er nog gedraaid worden?
Aan het slot van de debatavond richtten de vier sprekers de blik op de toekomst. Hoe kan Nederland volgens hun uit de stikstofimpasse komen?
Het hele debat is terug te zien op YouTube >>
Nieuws
- Opladen voor een zorgeloze EV-roadtrip
- Tastbare oplossingen voor de klimaatproblematiek
- Wetgevingskalender klimaat in een notendop
- Dossier Stikstof – actuele ontwikkelingen op een rij
- De Duurzame 100 van 2019
- Grote Klimaat Oplossingen Congres
- Gat in ozonlaag in 2019 het kleinste in 30 jaar
- Duurzame troonrede 2019: natuur bron van inspiratie en innovatie
- Kringloopwinkels ontvangen in jaar tijd 1 miljoen meer klanten
- Voorzitter VNO-NCW Hans de Boer blij met totaalpakket voor duurzame verdieping
- ASN Bank Wereldprijs 2019 zoekt slimme ideeën voor betere wereld
- Kerncentrale maakt tijdens leven 5 miljard euro verlies
- Nederland krijgt grootste hybride energiepark van Europa
- Stop op boskap van levensbelang om klimaatcrisis aan te pakken
- Nieuwe technologie monitort luchtkwaliteit steden
- Herbebossen tegen de opwarming
- Milieu Compact presenteert overzicht voortgang wet- en regelgeving
- MilieuCompleet – duurzame verdieping
- Omgevingswet in een Oogopslag
- Winnaars Rabo Duurzame Innovatieprijs 2018